Gepost op

3PAK 2017 – Dilemma – Özcan Akyol

De Literatour special!

Voor een bijzondere nabespreking op school heeft Book&Club drie discussie-video’s gemaakt met Özcan Akyol, bij zijn korte verhaal ‘Dilemma’ uit 3PAK 2017. Hiermee organiseer je in een paar minuten een mini-leesclub in de klas, in de bieb of in de boekwinkel!

In de drie discussie-video’s gaat de auteur dieper in op drie belangrijke thema’s uit ‘Dilemma’: Anders zijn, Beeldvorming en Dilemma’s.

Na elke video kan een prikkelende discussie-vraag gekozen worden. Leerlingen kunnen per video kiezen uit drie verschillende niveau’s discussie-vragen: makkelijk, moeilijk of persoonlijk.

Bekijk voor je gaat lezen eerst de introductie-video en het voorleesfragment hieronder. Daarna ga je naar de discussie-video’s.

Introductie-video’s

Voor je je met je leesclub vastlegt op een nieuw boek, wil je weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Deze  video’s zijn daar perfect voor. Je kunt ze hier gratis bekijken.

Introductie – Dilemma

(00:42 min) ★★★★★
Deze introductie-video kijk je voordat je het verhaal gaat lezen. Zo weet je een beetje wat je te wachten staat.

Voorleesfragment – Dilemma

Eus (Özcan Akyol) leest een stukje voor uit zijn verhaal Dilemma. Met deze video krijg je snel een goede indruk van de toon, stijl en vaart van het verhaal.

Over de schrijver

Schrijver en columnist Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografisch schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen. Van Eus werden binnen een week 10.000 exemplaren verkocht en al snel volgde de verkoop van de filmrechten. Begin 2016 verscheen zijn twee roman Turis. In dit boek gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader om het huwelijk van zijn ouders op te breken. Turis kent net als Eus autobiografische elementen.

Naast romancier is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Nieuwe Revu. Ook werkte hij mee aan diverse edities van het tijdschrift Hard gras. Zijn interesse voor voetbal resulteerde in 2014 in de publicatie van het boek Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen.

Akyol is regelmatig te zien bij programma’s als De Wereld Draait Door en Pauw. Daarnaast verscheen hij in een aflevering van 24 Uur Met.

Discussie-video’s

We hebben bij dit korte verhaal drie discussie-video’s gemaakt, speciaal voor je boekbespreking. De drie thema’s zijn: Anders zijn, Beeldvorming en Dilemma’s. Zo gebruik je ze:

  • Deze discussie-video’s gebruik je tijdens je boekbespreking. Op je tablet, laptop, beamer of smartboard heb je zo de auteur bij je leesclub ‘in de klas’. Of in de bieb of in de boekwinkel natuurlijk.
  • Na elke video kies je één discussie-vraag (je hebt keuze uit drie niveau’s). Die vraag is de kick-off voor jullie discussie.
  • Ben je over een thema uitgepraat, dan klik je op de volgende video. Zo loopt je boekbespreking  vanzelf.

Speciaal voor de Literatour zijn alle video’s gratis te bekijken.

Discussie-video's

1. Anders zijn

(01:40 min) ★★★★★
In deze discussie-video gaat de auteur dieper in op de verschillen tussen Lennard en Youssef en de verschillen tussen hen en de rest van de klas.

2. Beeldvorming

(01:02 min) ★★★★
Het beeld wat de karakters in het boek van elkaar hebben, klopt vaak niet. En dat levert al snel problemen op.

3. Dilemma’s

(00:54 min) ★★★★★
Hoeveel denken we na over onze verantwoordelijkheid, als we dingen delen met andere mensen?

Boekbesprekingen worden een stuk leuker met Book&Club

Speciaal voor de Literatour maakten we een Book&Club Short. Maar normaal gesproken maken we discussie-video’s bij hele boeken. Regelmatig maken we nieuwe discussie-video’s bij boeken, met de auteurs zelf. Die discussie-video’s zorgen voor verdieping, verrijking en structuur van de boekbespreking. Zo worden boekbesprekingen door leesclubs en middelbare scholen een stuk interessanter.

We zijn in september 2017 begonnen. Inmiddels lanceerden we deze titels:

Wil je op school deze en toekomstige discussie-video’s gebruiken om de boekbesprekingen een flinke boost te geven? Lees dan verder op Book&Club voor Scholieren, schrijf je in voor de nieuwsbrief of neem direct een abonnement

Book&Club is een initiatief van Whyilovethisbook.com

Meld je aan voor de gratis Book&Club nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van de nieuwste titels, nieuws en meer.

Je bent niet verbonden met Mailchimp. Je moet een geldige Mailchimp API-sleutel invoeren.

 

Geef een reactie