Gepost op

BOEKBLAD: “Marc Barteling begint videoplatform voor leesclubs”

BOEKBLAD | Maarten Dessing | 28 juli 2017

Marc Barteling van Why I Love This Book start een videoplatform voor leesclubs: Book&Club. Leesclubs kunnen met de discussievideo’s de auteur letterlijk aan tafel krijgen.

Book&Club start op 15 september, als de site live gaat met de eerste video’s rond En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst en Schuim der aarde van Roxane van Iperen. Barteling heeft per boek zeven video’s van ongeveer twee minuten gemaakt. Iedere video behandelt een apart thema en wordt gevolgd door een vraag van de auteur om de discussie te openen. Leesclubs kunnen hierbij kiezen uit een praktische, theoretische, filosofische of persoonlijke vraag, om zo zelf het niveau van hun discussie te kiezen.

‘Ik heb me in de loop der jaren nogal verdiept in leesclubs’, legt Barteling uit. ‘Die bijeenkomsten kunnen uitgebreider en interessanter. Als je vraagt wat leesclubs willen, blijkt hun grootste wens: dat de auteur erbij is. Maar dat is praktisch of financieel lang niet altijd mogelijk. Dan zijn deze filmpjes de een na beste oplossing. We hebben het concept getest en uitgewerkt met Remmington van Bert Natter – daar kwam onder andere het idee vandaan om per thema vier verschillende vragen te bedenken. Dat bleek enorm aan te slaan.’

Book&Club kost leesclubs 9,95 euro per maand of 99,95 euro per jaar. Ook zijn de video’s per boek los te koop, maar de prijs daarvan moet Barteling nog bepalen. Zijn leesclubs bereid dit te betalen? ‘Dat zal moeten blijken’, zegt hij. ‘Ik heb wel informeel rondgevraagd, maar het niet echt onderzocht. Dat wordt dus nog spannend.’ Op termijn lanceert Barteling ook speciale abonnementen voor bibliotheken en scholen, waarbij hij voor de laatste wil aanhaken bij de literatuurmethoden van educatieve uitgeverijen.

Barteling grijpt alle middelen aan om zijn nieuwe product in de markt te zetten. Van free publicity in de pers tot Facebook-advertising. Van een affiliate-programma voor boekenbloggers tot samenwerking met leescluborganisaties – die hij overigens pas gaat benaderen als binnenkort de video’s met Hulst en Van Iperen helemaal af zijn. Barteling: ‘Wellicht kunnen ook uitgevers een rol spelen door bijvoorbeeld een kortingscode voor Book&Club bij het boek stoppen. Als de koper daar gebruik van maakt, schaft de hele leesclub het boek aan – en heeft de uitgever weer meer titels verkocht.’

Essentieel voor het succes van Book&Club zal de keuze van het boek zijn. Barteling heeft daarom niet voor niets voor Hulst en Van Iperen gekozen. En ik herinner me Titus Broederland stond op de longlist van de Libris Literatuurprijs, Schuim der aarde was Hebbans Leesclubboek van het Jaar 2016. ‘We hebben een heleboel criteria opgesteld: een boek moet zijn genomineerd, op lijsten van leescluborganisaties circuleren, niet te dik zijn, beschikbaar zijn als e-boek. En het boek zelf moet genoeg body hebben om zeven thema’s uit te halen. We lezen het boek dus ook zelf.’

Barteling maakt voor Why I Love This Book gebruik van het openbare platform Youtube. Nu voor Book&Club voor de video’s moet worden betaald, worden video’s extern gehost – bij een nog nader te bepalen aanbieder – waarna ze uitsluitend op het besloten deel van Bookenclub.nl worden embed. Leesclubs kopen een login die voor een bepaalde periode geldig is, voor alle titels bij een abonnement dan wel voor die ene losse titel. Voor de login gebruikt Book&Club een aantal plugins van Woocommerce.

Geef een reactie